zaglav forecast
zaglav forecast
Üdvözlünk a www.dive-dugiotok.com-on!
 
Video

A Dive Dugi Otok búvárbázis a Dugi Otok szigeten található Zaglav településen. (Dugi Otok jelentése: Hosszú-sziget).

Dugi Otok az észak-dalmát szigetvilág legnagyobb szigete, és az Adriai térségben is a legnagyobbak közé tartozik. A hossza 124km, a szélessége pedig 4km és 52km közt váltakozik. A kopár mészkőhegyek közt (melyek közül a legmagasabb a Vela Straža 338m-el) termékeny karszt mezők terülnek el. A sziget dél-nyugati partszakasza meglehetősen meredek, de gyönyörű mészkősziklákkal, míg a sziget többi partszakasza enyhe lejtőkkel nyúlik a tengerbe, számtalan kisebb és nagyobb öböllel tarkítva, ezek közt találhatóak Solišćica, Sakarun, Pantera és Telašćica homokos strandjai.

Dugi Otok földművelésre alklamas területein olajfák, szőlőföldek és zöldséges kertek találhatók, a sziget többi részén fákkal tarkított részek illetve macchia ligetek váltják egymást.

VII. Konstantin bizánci császár (Constantine Porfirogenet) már a X. században említést tesz Dugi Otokról Pizuh néven. A sziget neve a XI. században Insula Tilagus, majd a XIII. században Veliki Otokra változik. A Dugi Otok név először 1460-ban bukkan fel. A legrégebbi régészeti leletek a késői kőkorszakból származnak és a sziget legkiemelkedőbb hegygerincein Illír erődítmény nyomai találhatók. A horvátok nagyon korán letelepedtek a szigeten és a sziget legrégebbi keresztény templomai is ebből az időből származnak.

Ma már mintegy 1800 lakos és 11 település található a szigeten. Minden települést aszfaltozott út köt össze melyekről gyönyörű kilátás nyílik a szigetre. A hagyományos szakmák mellett – mint a halászat és a mezőgazdaság – az utóbbi időben egyre több ember foglalkozik turizmussal. Egyre több a bolt a településeken, sokhelyütt van már posta és a legtöbb házban található telefon, esetleg internet. Sali, Žman és Božava településeken állandó orvos található. A sziget szárazfölddel való összeköttetése nagyon jól biztosított kompok és szárnyashajók által.

A fentieken kívül ki kell emelnünk a sziget egyedülálló természeti szépségeit: néhol meredek sziklafalakkal másutt lankás lejtőkkel tarkított partszakaszok és a Dugi Otok körüli apró szigetecskék – egy igazi paradicsom minden látogatónak. Gazdag olajfaligetek, érintetlen természet, a számtalan kisebb-nagyobb öböl, a népszerű Telašćica természetvédelmi terület, a Kornátok szigetcsoport, mely Dugi Otok-hoz kapcsolódik a kristálytiszta tenger mentén – mindez garancia arra, hogy a nyaralás ezen a szigeten valami egészen különleges és felejthetetlen élmény legyen. Mindehhez gyakran társul a venégszerető szigetlakók által felajánlott frissen készített hal, vagy a saját kertben termett füge.